Saturday, December 31, 2011

Our 2011

Alhamdulillah...

2011 merupakan tahun yang sangat bermakna bg kami.

3 Januari di mana semua GSTT sibuk menunggu panggilan sekolah.. Aku dapat berita gembira yang lebih gembira dari dapat kerja.. ;) huhu.


Check kt KPMC Puchong.. Its almost 2weeks. ;) hehe.. Alhamdulillah.
Hahahha.. Dapat doktor yang tak hepi cam dalam cerita tu. "Tahniah..awak mengandung"..tak de pon doktor ckp cam tu.. Dr tu cakap.. Oh masih awal lagi. Kite cek lagi 2 minggu.. Hahhaaha kiteorg pon blur.. Nak hepi ke nak ape.

Mengikut bacaan dari internet. Minggu ke-6, if alah.. Akan start alahan.. Oooooyeeeh.. Saye salah seorg yang alah itu.. Mase tu, i start dok pk.. Dari mane nk hepi..? Asyik muntah je. Stress. MAKANAN ASASI MILO & ROTI jer yang boleh terima. Yang lain seme kuar balik. Masak bubur.. Letak segala mak nenek sayur2 konon nk bg khasiat.. Last2 seme masuk bakul sampah.. Bau pon muntah. Gi TESCO tgk ikan pon muntah. Tgk ayam muntah.. Sooo aku bole tgk benda2 kering je. AYAM mmg xleh mkn langsung. IKAN & DAGING boleh mkn yg sup2jer. Huhu.. Neesma ku mmg diet since dlm perut lg. :) kalau pi kedai..mkn roti canai je. Kalo mkn yg lain2 kuar je kedai dpn kete fuuuuh... Muntah jgk.
Minyak Yuyi cap limau tu teman setia. Siap dh jd conditional. Huhu..smpai 3bulan je. Pastu muntah bau minyak yuyi lak. Start searching minyak lak.. Huhu..minyak cap kapak lak teman setia.. Dan gula2 mmg teman setia gak. Nasib xkene kencing manis.

Mengidam lak.. Xde lak nk asam2. Yg tau nak MANGGA KUNING yg cantik.. Time ni laaaa yang susah nk dpt. Gi kedai buah, TESCO, Giant, gerai buah..semua takde..yg ade pon yg tak cantik. But finally abg training kt Penang..hehehe dpt gk yg cantik n wangi.. ;)

Abis part tu.. Start anti air lak. Masuk bilik air muntah. Tgk singki muntah. Gosok gigi ape tah lagi.. Muntah dkt stgh jam. Sampai kosong perut pon ye. Sampai kuar air2 je. Huhu.. Minum air kosong pon muntah.. Yang boleh terima air manis2 je. Huhu.. Ape bole buat..

Emm...sampai lah weeks 37.. pi klink kesihatan ibu n anak cam biase. Pi sorang2 cz seme bz. Abg dh transfer Sabah dah.. Pg tu mmg sakit2 kepala. Rupe nye.. Wahhh darah tinggi sulah naik meh. Waaaaaaa cry cry.. Kene tahan dari kul 11pagi sampai 2petang masih tak turun2. Akhirnye kene tahan n kene hantar ke hospital naik AMBULANS... hukhuk.. Drama air mata tetap terjadi okeh.. Siap femes if pegi klinik kesihatan kt gombak setia tu.. Hihi.. Sbb kete perdana eksekutif sham kene tunggal kt klinik mase drama naik ambulans itu.

Masuk HKL 16 august, bole kuar esok nye 17 hb. Hihi.. Pastu kene jumpe pakar bedah, pakar bius n pakar ape tah sorg lg..lupe.. on 19hb hari Jumaat.. Skali lg drama berlaku.. Huhu.. Kene tahan lg laaa cz darah naik dgn sgt tinggi 164/111 wpon nurse cube membantu swoh pi minum, duduk & rehat.. Haha.. Masih xberjaya. Kene tahan lagi. Kene tahan hari Jumaat, Dr kate if dia bg keluar hari Sabtu, Ahad aku dah kene masuk balik cz kena puasa, sebab operation hari Isnin. Huhu..so berhari2 jugak lah aku dalam hospital. Macam2 pengalaman yang aku dapat. Huhu.. Pengalaman ibu ibu lain besalin pon banyak. So scary bile dgr orang bersalin normal. Jahit Hidup hidup.. Huh.. Aku lak menunggu hari tanpa rasa takut, cz aku mmg dapat date operation sbb Neesma saye songsang. Boleh buat cerite lah dok dalam hospital tu.

Ini lah ANUGERAH ALLAH yang kami nantikan selama 6 tahun. TERIMA KASIH ALLAH.

NEESMA DIANA BINTI MOHD AKHIR
LAHIR : 22 OGOS 2011
22 RAMADHAN 1433
2.45KG


posted from Bloggeroid

Friday, December 30, 2011

Good BYE 2011




posted from Bloggeroid

Thursday, December 29, 2011

TYT tak HALAL.


TYT yg tak halal yg kuar kt tV3 tengahari je.
Bile malam berite dh di delete.
Reason kene tanye tv3 lah kaaaaaan...

Saturday, December 24, 2011

Pampers Vs Cloth Diapers


;)

Vs

Pampers

Cloth Diapers

Harga Sekeping (64 keping)

RM0.39 or RM 0.47

Min RM30

Anggaran Sebulan

2 peket

Min 20 keping / 30 keping

Total Setahun (12 bulan)

RM600 or RM720

RM600 / RM900

Kos Lain (sabun+air=RM10x12)

-

RM120

Total Kos Setahun

RM600 or RM720

RM720 / RM1,020

Kebersihan

Pakai – Buang

Simpan – Cuci

Masa

;)

Penat sikit lah kot

Anggaran Pampers berharga RM25 atau RM30 sepeket (sebarang jenama), jika lebih murah, maka lebih kurang nilainya. Manakala Cloth Diapers pula adalah anggaran minimum bagi jenama yang mungkin kurang berkualiti atau jika yang berkualiti, tetapi di beli dalam jumlah yang banyak dapat harga wholesale. Cz I know if yang berjenama dan bercorak cute cute yang sungguh tomei , range harga RM35 – RM39.90.

Harga semasa Pampers dipasaran

RM25.60 (56 keping)=RM0.46 – Drypers Soft (New Born) 25.8.11 – Location Gombak

RM12.00 (48 keping)=RM0.25 – Jenama Giant (New Born) 30.8.11 – Location Gombak

RM26.90 (44 keping)=RM0.61 – Huggies (New Born) 1.10.11 – Billion Tangung Malim, Perak

RM28.65 (64 keping)=RM0.45 – Drypers WeeWee Dry (S) 25.8.11 – Location Gombak

RM32.90 (64 keping)=RM0.51 – Drypers (M) 26.11.11 – Manjaku Gombak

Harga Promosi

RM13.90 (38 keping)=RM0.37 – Pet Pet (New Born) 20.9.11 Pasaraya Big Taman Seri Gombak

RM25.00 (64 keping)=RM0.39 – Pet Pet (New Born) Selalu Offer kot kat Giant/Tesco

RM25.00 (52 keping)=RM0. 48– Pet Pet (M) Selalu Offer kot kat Giant/Tesco

RM25.00 (48 keping)=RM0.52 – Mamy Poko (S) 20.11.12 – Expo Baby Mid Valley

Saye suke design baby pooh n friends yang tomei2..

** Harga di atas adalah harga Belian kami adik beradik Rini, Fifi dan Rina. Yang mana kebetulan kami 3 beradik mendapat baby pada tahun yang sama iaitu Aiman 6.11 (Rini), Nurul Amani 29.7.11 + abang Akmal 2 tahun (Fifi) dan yang sentiasa akhir Neesma Diana Binti Mohd Akhir (22.08.11). Yang suka tukar tukar jenama pampers tu saye laaaah.. hehehe ;) Beli jer bukan tengok harga tapi nak cuba yang mane ok untuk anakku yang baru sorang ni ;)

Sorry.. Bagi pendapat i, dari pakai cloth diapers yang comei nomei tu.. Lebih baik pakai Napkin kot.. ;) cam zaman mak mak kite dulu.. Corak paon tak kurang cantik nyer.. kene cuci gak.. ade jual pants yang ade cover plastik yg comel comel gak kot.. kan.. ;)

Penat Cari Napkins Comei ini di serata kedai baby.
Akhirnya jumpa di Expo Baby kat Mid Valley 20 November 2011 tempoh hari.
Jenama BeBe

Kale Turquoise pon ade. Comelkan.. ;)
Hehe.. Bukan pakai buat diapers pon..
Buat lap lap n bungkus bungkus jer. Wat selimut or alas alas gitu..

**Sorry.. ni pendapat saye ye.. ;)

Neesma with her new pink kitchen+oven ;)

Kitchen tomei ni mama yang belikan.
Cik Qah yang tolong transferkan duit.. hihi..
Sebab tru mobile tak leh M2U ke account bukan feberet.
Dia tak tau yang mama Neesma ni tgh shopping online beli kitchen yang comel ini.
Hihi.. :) Thanks Qah.. Jasa mu ku kenang..
Kebetulan Sampai umah on 22.12.11 lak.
Elok elok on the 22nd, genap Nesma 4 bulan.

Kira hadiah Neesma 4 bulan lah nie.. :)


:)

Baba yang excited pasangkan yer.. :)
Neesma bukan pandai main pon lagi.. hihi..

Really hope after this baba lak bagi hadiah Kitchen for Kids yang kat Ikea ni pulak..
RM350 je baba. Periuk-periuk comel ikea tu RM39 ke RM49 jerr..

Friday, December 23, 2011

Abang digi


posted from Bloggeroid

Tuesday, December 20, 2011

Okeyyy... Makcik jakon Godek godek tepon samsung galaxy baruuuuu







Kene godek godek lg nih.. ;)

Al maklum lah... Makcik masih jakon lagi gune tepon baru yang percuma dari staff al-rajhi yang baik hati.. ;)

Kalau dapat iPhone 4s lagi makcik jakon kot.. Huhu.. o_O

Saye sayang awak tau baba neesma.. yang terasa diri nyer bratt pit bile dokong neesma.. Huhu.. Boleee laaa u look like bread kepit china.. o_O

posted from Bloggeroid

Yeeaaaaa dah bole taip taip...

Nasib jumpe application bloggeriod yang percuma.. Free je tak yah bayar..

Tapi...tak cukup friendly laaa.. Mane button nak masuk gambar nih..

posted from Bloggeroid

Neesma

;)

Sunday, December 18, 2011













Friday, December 16, 2011



Sunday, December 11, 2011

New Born vs Three Months


loVe

Monday, December 5, 2011

Friday, December 2, 2011

Awal Muharam


Sunday, November 27, 2011

Ikea Lagi











...